Are you weak in statement and conclusion concept? If so, then this article is for you. Below we have provided statement and conclusion Quiz. Wherein, we provide you the best way to solve problems even in critical situations.
Aspirants, before attempting any competitive exam like Bank PO, Entrance Exam, SSC CGL, you should practice more on statement and conclusion Questions to solve the problems easily.
Note down the tips and tricks included in the material. It can use for you while solving questions. What we learn is not enough. Hence, the candidates need to think practically as well to achieve perfection in the concept.
Now is the time to compete for the entrance and placement exams. So, candidates are suggested to prepare for the below given statement and conclusion Questions and Answers.
How to Solve : In each question a statement is given followed by two conclusions numbered I and II. You have to consider all the conclusions given in the statement together and decide which of them logically follows from the information given in the statement beyond a reasonable doubt.
Give answer: * (A) If only conclusion I follows
* (B) If only conclusion II follows
* (C) If either I or II follows
* (D) If neither I nor II follows and
* (E) If both I and II follow
1. Statement: Population increase coupled with depleting resources is going to be the scenario of many developing countries in days to come. Conclusions:
I. The population of developing countries will not continue to increase in future.
II. It will be very difficult for the governments of developing countries to provide its people decent quality of life.
Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option B
2. Statement: Prime age school-going children in urban India have now become avid as well as more regular viewers of television, even in households without a TV. As a result there has been an alarming decline in the extent of readership of newspapers. Conclusions:
I. Method of increasing the readership of newspapers should be devised.
II. A team of experts should be sent to other countries to study the impact of TV. on the readership of newspapers.
Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option D
3. Statement: In a one day cricket match, the total runs made by a team were 200. Out of these 160 runs were made by spinners. Conclusions:
I. 80% of the team consists of spinners.
II. The opening batsmen were spinners.
Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option D
4. Statement: Government has spoiled many top ranking financial institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions. Conclusions:
I. Government should appoint Directors of the financial institutes taking into consideration the expertise of the person in the area of finance.
II. The Director of the financial institute should have expertise commensurate with the financial work carried out by the institute.
Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option E
5. Statement: The old order changed yielding place to new. Conclusions:
I. Change is the law of nature.
II. Discard old ideas because they are old.
Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option A
6. Statement: The Government run company had asked its employees to declare their income and assets but it has been strongly resisted by employees union and no employee is going to declare his income. Conclusions:
I. The employees of this company do not seem to have any additional undisclosed income besides their salary.
II. The employees union wants all senior officers to declare their income first.
Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option D
7. Statement: The distance of 900 km by road between Bombay and Jafra will be reduced to 280 km by sea. This will lead to a saving of Rs. 7.92 crores per annum on fuel. Conclusions:
I. Transportation by sea is cheaper than that by road.
II. Fuel must be saved to the greatest extent.
Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option B
8. Statement: The T.V. programmes, telecast specially for women are packed with a variety of recipes and household hints. A major portion of magazines for women also contains the items mentioned above. Conclusions:
I. Women are not interested in other things.
II. An average woman's primary interest lies in home and specially in the kitchen.
Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option B
9. Statement: In Japan, the incidence of stomach cancer is very high, while that of bowel cancer is very low. But Japanese immigrate to Hawaii, this is reversed - the rate of bowel cancer increases but the rate of stomach cancer is reduced in the next generation. All this is related to nutrition - the diets of Japanese in Hawaii are different than those in Japan. Conclusions:
I. The same diet as in Hawaii should be propagated in Japan also.
II. Bowel cancer is less severe than stomach cancer.
Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option D
10. Statement: Monitoring has become an integral part in the planning of social development programmes. It is recommended that Management Information System be developed for all programmes. This is likely to give a feedback on the performance of the functionaries and the efficacy with which services are being delivered. Conclusions:
I. All the social development programmes should be evaluated.
II. There is a need to monitor the performance of workers.
0 Comments