Verbal Ability :: Statement and Assumption

Practice :: Statement and Assumption - Section 2

Statement and Assumption - Section 1

Statement and Assumption - Section 2

How to Solve :
In each question a statement is given followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and those assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Give answer:
* (A) If only assumption I is implicit

* (B) If only assumption II is implicit

* (C) If either I or II is implicit

* (D) If neither I nor II is implicit

* (E) If both I and II are implicit.

Page Title 1. Statement: "Computer education should start at schools itself."
Assumptions:

I. Learning computers is easy.

II. Computer education fetches jobs easily.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option A


2. Statement: Today I must satisfy myself only by looking at a pink headed duck in an encyclopaedia.
Assumptions:

I. Pink headed ducks are as good as extinct now.

II. People refer to encyclopaedia to know only about things which do not exist now.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option A


3. Statement: "As there is a great demand, every person seeking tickets of the programme will be given only five tickets."
Assumptions:

I. The organizers are not keen on selling the tickets.

II. No one is interested in getting more than five tickets.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option D


4. Statement: If he is intelligent, he will pass the examination.
Assumptions:

I. To pass, he must be intelligent.

II. He will pass the examination.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option A


5. Statement: The organization should promote employees on the basis of merit alone and not on the basis of length of service or seniority.
Assumptions:

I. Length of service or seniority does not alone reflect merit of an employee.

II. It is possible to determine and measure merit of an employee.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option E


6. Statement: "If you want to give any advertisement, give it in the newspaper X." - A tells B.
Assumptions:

I. B wants to publicise his products.

II. Newspaper X has a wide circulation.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option B


7. Statement: "Avon Cycles - Fast, easy to ride, impressive, reliable, crafted and up-to-date automation." - An advertisement.
Assumptions:

I. There is no other cycle with any of these features.

II. People do not bother about the cost.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option D


8. Statement: Kartik left for Delhi on Tuesday by train to attend a function to be held on Friday at his uncle's house in Delhi.
Assumptions:

I. Kartik may reach Delhi on Wednesday.

II. Kartik may reach Delhi before Friday.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option B


9. Statement: "But out of A, B, C and D products, you buy B which alone is based on the international technology."- A shopkeeper tells a customer.
Assumptions:

I. The customers normally accept the recommendation of the shopkeeper.

II. Use of international technology is supposed to ensure better quality standards.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option E


10. Statement: "Private property, trespassers will be prosecuted" - A notice on a plot of land.
Assumptions:

I. The passerby may read the notice and may not trespass.

II. The people are scared of prosecution.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option E



1 2 3 4