Verbal Ability :: Statement and Assumption

Are you weak in Statement and Assumption concept? If so, then this article is for you. Below we have provided Statement and Assumption Quiz. Wherein, we provide you the best way to solve problems even in critical situations.

Aspirants, before attempting any competitive exam like Bank PO, Entrance Exam, SSC CGL, you should practice more on Statement and Assumption Questions to solve the problems easily.

Note down the tips and tricks included in the material. It can use for you while solving questions. What we learn is not enough. Hence, the candidates need to think practically as well to achieve perfection in the concept.

Now is the time to compete for the entrance and placement exams. So, candidates are suggested to prepare for the below given Statement and Assumption Questions and Answers.

Practice :: Statement and Assumption - Section 1

Statement and Assumption - Section 1

Statement and Assumption - Section 2

How to Solve :
In each question a statement is given followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and those assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Give answer:
* (A) If only assumption I is implicit

* (B) If only assumption II is implicit

* (C) If either I or II is implicit

* (D) If neither I nor II is implicit

* (E) If both I and II are implicit.

Statement and Assumption 1. Statement: "You are hereby appointed as a programmer with a probation period of one year and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation." - A line in an appointment letter.
Assumptions:

I. The performance of an individual generally is not known at the time of appointment offer.

II. Generally an individual tries to prove his worth in the probation period.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option E


2. Statement: Unemployment allowance should be given to all unemployed Indian youth above 18 years of age.
Assumptions:

I. There are unemployed youth in India who needs monetary support.

II. The government has sufficient funds to provide allowance to all unemployed youth.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option A


3. Statement: It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so.
Assumptions:

I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.

II. The schools do not admit children after six years of age.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option A


4. Statement: "If you trouble me, I will slap you." - A mother warns her child.
Assumptions:

I. With the warning, the child may stop troubling her.

II. All children are basically naughty.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option A


5. Statement: "In order to bring punctuality in our office, we must provide conveyance allowance to our employees." - In charge of a company tells Personnel Manager.
Assumptions:

I. Conveyance allowance will not help in bringing punctuality.

II. Discipline and reward should always go hand in hand.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option B


6. Statement: Detergents should be used to clean clothes.
Assumptions:

I. Detergents form more lather.

II. Detergents help to dislodge grease and dirt.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option B


7. Statement: The government has decided to disinvest large chunk of its equity in select public sector undertakings for a better fiscal management.
Assumptions:

I. The amount generated out of the disinvestment process may reduce substantially the mounting fiscal deficits.

II. There will be enough demand in the market for the shares of these undertakings.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option A


8. Statement: The Government has decided to levy 2 percent on the tax amount payable for funding drought relief programmes.
Assumptions:

I. The Government does not have sufficient money to fund drought relief programmes.

II. The amount collected by way of surcharge may be adequate to fund these drought relief programmes.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option E


9. Statement: It will be a substantial achievement in the field of education if one provides one school for every village in our country and enforce attendance.
Assumptions:

I. Children in villages do not attend school regularly.

II. Providing school to every village is desirable.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option A


10. Statement: Never before such a lucid book was available on the topic.
Assumptions:

I. Some other books were available on this topic.

II. You can write lucid books on very few topics.

Only assumption I is implicit
Only assumption II is implicit
Either I or II is implicit
Neither I nor II is implicit
Both I and II are implicit
Answer: option A



1 2 3 4