Verbal Ability :: Course of Action

Are you weak in Course of Action concept? If so, then this article is for you. Below we have provided Course of Action Quiz. Wherein, we provide you the best way to solve problems even in critical situations.

Aspirants, before attempting any competitive exam like Bank PO, Entrance Exam, SSC CGL, you should practice more on Course of Action Questions to solve the problems easily.

Note down the tips and tricks included in the material. It can use for you while solving questions. What we learn is not enough. Hence, the candidates need to think practically as well to achieve perfection in the concept.

Now is the time to compete for the entrance and placement exams. So, candidates are suggested to prepare for the below given Course of Action Questions and Answers.

Practice :: Course of Action - Section 1

Course of Action - Section 1

Course of Action - Section 2

How to Solve :
In each question a statement is given followed by two conclusions numbered I and II. You have to consider all the conclusions given in the statement together and decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer:
* (A) If only I follows

* (B) If only II follows

* (C) If either I or II follows

* (D) If neither I nor II follows and

* (E) If both I and II follow

Page Title 1. Statement: Besides looks and appearances, it is also important to develop oneself from within.
Courses of Action:

I. One should not pay attention to fashion.

II. One should pay attention to fashion.

III. Books on self-development should be encouraged.

Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only I and III follow
Answer: option C


2. Statement: Poverty is increasing because the people, who are deciding how to tackle it, know absolutely nothing about the poor.
Courses of Action:

I. The decision makers should go to the grass root levels.

II. The decision makers should come from the poorer sections of the society.

III. A new set of decision makers should replace the existing one.

Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only I and III follow
Answer: option A


3. Statement: The weather bureau has through a recent bulletin forecast heavy rainfall during the next week which may cause water logging in several parts of the city.
Courses of Action:

I. The bulletin should be given wide publicity through the mass media.

II. The civic authority should keep in readiness the pumping system for removal of water from these parts.

III. The people should be advised to stay indoors during the period.

Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only I and III follow
Answer: option D


4. Statement: There is an unprecedented increase in the production of wheat this kharif season in most parts of the country.
Courses of Action:

I. The government should immediately lower down the procurement price of wheat.

II. The farmers should be asked to store the excess produces with themselves to be used for future.

III. The government should make its best efforts to export wheat to augment its presence in international market.

Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only I and III follow
None of these
Answer: option E


5. Statement: A train derailed near a station while moving over a bridge and fell into a river, resulting in the death of 65 people.
Courses of Action:

I. The Railway Authorities should clarify the reason of the accident to the Government.

II. The Government should allocate funds to compensate the destruction caused.

III. The protection walls of the bridge should be made strong enough to avoid such accidents.

Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only I and III follow
None of these
Answer: option C


6. Statement: Without the active cooperation between the proprietor and the employees of the mill, it cannot remain a profitable concern for long.
Courses of Action:

I. The mill should be closed down.

II. The workers should be asked to cooperate with the owners.

III. The owners should be asked to cooperate with the employees.

Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only I and III follow
None of these
Answer: option D


7. Statement: There are more than 200 villages in the hill area of Uttar Pradesh which are severely damaged due to cyclone and it causes an extra burden of Rs 200 crore on State Government for relief and rehabilitation work.
Courses of Action:

I. People of hill area should be shifted to other safer places.

II. State Government should ask more financial support from Central Government.

III. Government should levy relief tax to the corporate sector to ease the additional burden.

Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only I and III follow
None of these
Answer: option E


8. Statement: Any further increase in the pollution level in the city by way of industrial effluents and automobile exhaustions would pose a severe threat to the inhabitants.
Courses of Action:

I. All the factories in the city should immediately be closed down.

II. The automobiles should not be allowed to ply on the road for more than four hours a day.

III. The Government should restrict the issue of fresh licences to factories and automobiles.

Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only I and III follow
None of these
Answer: option C


9. Statement: The air and rail services have been severely disrupted due to thick fog in the northern part of the country.
Courses of Action:

I. The rail and air services should be temporarily suspended in the region.

II. People should be advised to make their travel plan keeping in mind the probable disruption resulting in delay or cancellation of services.

III. The government should immediately install modern machines which will enable it to guide the rail and air services even if the thick fog develops.

Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only I and III follow
None of these
Answer: option D


10. Statement: A large number of students are reported to be dropping out of school in villages as their parents want their children to help them in farms.
Courses of Action:

I. The government should immediately launch a programme to create awareness among the farmers about the value of education.

II. The government should offer incentives to those farmers whose children remain in schools.

III. Education should be made compulsory for all children up to the age of 14 and their employment banned.

Only I follows
Only II follows
Only III follows
Only I and III follow
None of these
Answer: option D