Verbal Ability :: Letter and Symbol Series

Are you weak in Letter and Symbol series concept? If so, then this article is for you. Below we have provided Letter and Symbol series Quiz. Wherein, we provide you the best way to solve problems even in critical situations.

Aspirants, before attempting any competitive exam like Bank PO, Entrance Exam, SSC CGL, you should practice more on Letter and Symbol series Questions to solve the problems easily.

Note down the tips and tricks included in the material. It can use for you while solving questions. What we learn is not enough. Hence, the candidates need to think practically as well to achieve perfection in the concept.

Now is the time to compete for the entrance and placement exams. So, candidates are suggested to prepare for the below given Letter and Symbol series Questions and Answers.

Practice :: Letter and Symbol Series - Type 1

Letter and Symbol Series - Type 1

Letter and Symbol Series - Type 2

How to Solve :
In this series, you will see both letter pattern and number pattern. Fill in the blanks in the middle of the series or at the end of the series.

Page Title 1. FAG, GAF, HAI, IAH, ____
HAL
HAK
JAK
KHJ
Answer: option C
The middle letters are static, so concentrate on the first and third letters. The series involves an alphabetical order with a reversal of the letters. The first letters are in alphabetical order: F, G, H, I , J. The second and fourth segments are reversals of the first and third segments. The missing segment begins with a new letter



2. CMM, EOO, GQQ, _____, KUU
GSS
ISS
GPP
EPP
Answer: option B
The first letters are in alphabetical order with a letter skipped in between each segment: C, E, G, I, K. The second and third letters are repeated; they are also in order with a skipped letter: M, O, Q, S, U.



3. SCD, TEF, UGH, ____, WKL
IJT
ZKL
VIJ
CMN
Answer: option C
There are two alphabetical series here. The first series is with the first letters only: STUVW. The second series involves the remaining letters: CD, EF, GH, IJ, KL.



4. ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA
NLMA
KMLL
OLPA
KLLA
Answer: option D
The second and forth letters in the series, L and A, are static. The first and third letters consist of an alphabetical order beginning with the letter E.



5. QAR, RAS, SAT, TAU, _____
UAT
UAV
SAU
TAS
Answer: option B
In this series, the third letter is repeated as the first letter of the next segment. The middle letter, A, remains static. The third letters are in alphabetical order, beginning with R.



6. QPO, NML, KJI, _____, EDC
JKL
FDC
HGF
GHI
Answer: option C
This series consists of letters in a reverse alphabetical order.



7. BCB, DED, FGF, HIH, ___
GHG
IJI
IJI
JKJ
Answer: option D
This series consists of a simple alphabetical order with the first two letters of all segments: B, C, D, E, F, G, H, I, J, K. The third letter of each segment is a repetition of the first letter.



8. JAK, KBL, LCM, MDN, _____
PFQ
NEO
LCN
MEN
Answer: option B
This is an alternating series in alphabetical order. The middle letters follow the order ABCDE. The first and third letters are alphabetical beginning with J. The third letter is repeated as a first letter in each subsequent three-letter segment.