Are you weak in Statement and Argument concept? If so, then this article is for you. Below we have provided Statement and Argument Quiz. Wherein, we provide you the best way to solve problems even in critical situations.
Aspirants, before attempting any competitive exam like Bank PO, Entrance Exam, SSC CGL, you should practice more on Statement and Argument Questions to solve the problems easily.
Note down the tips and tricks included in the material. It can use for you while solving questions. What we learn is not enough. Hence, the candidates need to think practically as well to achieve perfection in the concept.
Now is the time to compete for the entrance and placement exams. So, candidates are suggested to prepare for the below given Statement and Argument Questions and Answers.
How to Solve : Each question consists of a statement followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which argument is a 'strong' argument and which is a 'weak' argument.
Give answer: * (A) If only argument I is strong
* (B) If only argument II is strong
* (C) If either I or II is strong
* (D) If neither I nor II is strong and
* (E) If both I and II are strong.
Page Title
1. Statement: Should all the annual examinations up to Std. V be abolished? Arguments:
I. Yes. The young students should not be burdened with such examinations which hampers their natural growth.
II. No. The students will not study seriously as they will get automatic promotion to the next class and this will affect them in future.
Only argument I is strong
Only argument II is strong
Either I or II is strong
Neither I nor II is strong
Both I and II are strong
Answer: option E
2. Statement: Should we scrap the system of formal education beyond graduation? Arguments:
I. Yes. It will mean taking employment at an early date.
II. No. It will mean lack of depth of knowledge.
Only argument I is strong
Only argument II is strong
Either I or II is strong
Neither I nor II is strong
Both I and II are strong
Answer: option B
3. Statement: Should cottage industries be encouraged in rural areas? Arguments:
I. Yes. Rural people are creative.
II. Yes. This would help to solve the problem of unemployment to some extent.
Only argument I is strong
Only argument II is strong
Either I or II is strong
Neither I nor II is strong
Both I and II are strong
Answer: option B
4. Statement: Should Indian scientists working abroad be called back to India? Arguments:
I. Yes. They must serve the motherland first and forget about discoveries, honours, facilities and all.
II. No. We have enough talent; let them stay where they want.
Only argument I is strong
Only argument II is strong
Either I or II is strong
Neither I nor II is strong
Both I and II are strong
Answer: option D
5. Statement: Should young entrepreneurs be encouraged? Arguments:
I. Yes. They will help in industrial development of the country.
II. Yes. They will reduce the burden on employment market.
Only argument I is strong
Only argument II is strong
Either I or II is strong
Neither I nor II is strong
Both I and II are strong
Answer: option E
6. Statement: Should all the drugs patented and manufactured in Western countries be first tried out on sample basis before giving licence for sale to general public in India? Arguments:
I. Yes. Many such drugs require different doses and duration for Indian population and hence it is necessary.
II. No. This is just not feasible and hence cannot be implemented.
Only argument I is strong
Only argument II is strong
Either I or II is strong
Neither I nor II is strong
Both I and II are strong
Answer: option A
7. Statement: Should India make efforts to harness solar energy to fulfil its energy requirements? Arguments:
I. Yes, Most of the energy sources used at present is exhaustible.
II. No. Harnessing solar energy requires a lot of capital, which India lacks in.
Only argument I is strong
Only argument II is strong
Either I or II is strong
Neither I nor II is strong
Both I and II are strong
Answer: option A
8. Statement: Should India encourage exports, when most things are insufficient for internal use itself? Arguments:
I. Yes. We have to earn foreign exchange to pay for our imports.
II. No. Even selective encouragement would lead to shortages.
Only argument I is strong
Only argument II is strong
Either I or II is strong
Neither I nor II is strong
Both I and II are strong
Answer: option A
9. Statement: Should there be students union in college/university? Arguments:
I. No. This will create a political atmosphere in the campus.
II. Yes, it is very necessary Students are future political leaders.
Only argument I is strong
Only argument II is strong
Either I or II is strong
Neither I nor II is strong
Both I and II are strong
Answer: option E
10. Statement: Should India give away Kashmir to Pakistan? Arguments:
I. No. Kashmir is a beautiful state. It earns a lot of foreign exchange for India.
0 Comments