Verbal Ability :: Analogies

Are you weak in Analogies concept? If so, then this article is for you. Below we have provided Analogies Quiz. Wherein, we provide you the best way to solve problems even in critical situations.

Aspirants, before attempting any competitive exam like Bank PO, Entrance Exam, SSC CGL, you should practice more on Analogies Questions to solve the problems easily.

Note down the tips and tricks included in the material. It can use for you while solving questions. What we learn is not enough. Hence, the candidates need to think practically as well to achieve perfection in the concept.

Now is the time to compete for the entrance and placement exams. So, candidates are suggested to prepare for the below given Analogies Questions and Answers.

Practice :: Analogies - Type 1

Analogies - Type 1

Analogies - Type 2

Analogies - Type 3

How to Solve : In a given question, a comparison between two things that shows a way in which they are similar. after finding out the relation between the first two words, then using the same sentence, try to find out which answer option completes the same relationship with the third word.

Analogies 1. Window is to pane as book is to
cover
glass
page
novel
Answer: option C


2. Marathon is to race as hibernation is to
winter
sleep
bear
dream
Answer: option B


3. Yard is to inch as quart is to
milk
liquid
ounce
gallon
Answer: option C


4. Odometer is to mileage as compass is to
hiking
needle
speed
direction
Answer: option D


5. Cup is to coffee as bowl is to
dish
soup
food
spoon
Answer: option B


6. Reptile is to lizard as flower is to
stem
petal
daisy
alligator
Answer: option C


7. Elated is to despondent as enlightened is to
tolerant
aware
miserable
ignorant
Answer: option D


8. Sponge is to porous as rubber is to
inflexible
elastic
solid
massive
Answer: option B


9. Play is to actor as concert is to
musician
symphony
percussion
piano
Answer: option A


10. Optimist is to cheerful as pessimist is to
helpful
petty
gloomy
mean
Answer: option C



1 2 3 4